Kuriózum-rádiót indítottak a Tan Kapuja Egyház és Főiskola tagjai, tanítói, hallgatói és – mint weboldalukon olvasható – maga “az élet”.

Hogy korunk többrétegű válságában arra a spirituális hangra, amely távol áll mindenféle bigottériától, nem kíván beszállni a térítő-iparágba, nem jelöli ki magát a tudás egyedüli hordozójává s médiaként kerüli az időrabló fecsegést, a féligazságok hangoztatását, az üres szórakoztatást, tehát a negatív töltetű beszédet, nem is kérdés, mekkora szükség van. A Buddha FM rétegrádió, s ha az elérés terén a céljaik szerények is, a tartalomszolgáltatásban annál kevésbé azok. Hogy mindez világos legyen, hadd idézzem ide a rádió impresszumában olvasható közleményt:

“A szándékunk az, hogy olyan rádióadót hozzunk létre, amely a Buddha tanításait minél sokszínűbben, számtalan nézőpontból tárja a hallgatók elé. Ezzel a tettünkkel is a szenvedés megszüntetéséhez vezető nemes nyolcrétű ösvényt szeretnénk járni, különös figyelmet szentelve az ösvény egyik fontos tagjának, a helyes beszédnek.

Így a rádióban kerüljük a hazug beszédet, a rágalmazást, tartózkodunk a durva beszédtől és a haszontalan fecsegéstől. Nem állítunk féligazságokat, vagy hazugságokat pusztán azért, hogy szórakoztassunk. Nem terjesztünk pletykákat, nem festünk hamis képet, nem keltjük mások rossz hírét. Nem beszélünk sokat feleslegesen csak azért, hogy a hallgatóink ne érezzék egyedül magukat. Tudjuk, hogy a beszédnek következményei vannak, még ha nem is annyira nyilvánvalóak, mint a tetteké. Nem szeretnénk egyike lenni azoknak a médiaeszközöknek, amelyek figyelemelterelő, üresen szórakoztató, a médiazajt felhangosító műsorokat produkálnak. Arra törekszünk, hogy a rádióban elhangzó szavak, hangok és zenék bölcsességet, békét, egyensúlyt sugározzanak és utat mutassanak a szenvedés megszűnéséhez.

Szándékunk igazmondással megszolgálni a hallgatók bizalmát, hogy a műsoraink a barátságot, összetartozást segítsék elő különféle közösségek, hallgatók és műsorkészítők között, tisztelve a nézőpontok sokféleségét. Szeretnénk a megfelelő időben, a tényekkel összhangban, a buddhista tanításokról és a hozzájuk kapcsolódó témákról beszélni legjobb tudásunk szerint, közvetítve vagy tolmácsolva megbízható és hiteles tanítók és mesterek szavait.”

Hogy a buddhizmus voltaképpen micsoda, vallás vagy filozófia vagy életmód, arról mindig érdekes gondolatok látnak napvilágot. Ha azt állítjuk, tulajdonképpen mindhárom egyszerre, talán akkor tapintunk rá a legjobban a dolog lényegére. A rádió alapítói a Tan Kapuja Egyház és Főiskola tagjai, tanárai és diákjai, akik – az egyház ökumenikus jellegénél fogva – a buddhizmus más-más ágából érkeznek. Mindez visszaköszön a műsorstruktúrában is, de amit a buddhizmussal még csak ismerkedő, mondjuk így, laikus hallgatók számára okvetlenül ajánlanánk, az a “Gyakorlati tanácsok meditációhoz” című műsor.

A meditáció fontosságát szükségtelen hangoztatni, ezt már tudományos berkekben is megtették éppen elegen. Elég annyi: a reggeli és esti meditációt elvégezni olyan a tudat számára, mint a fogmosás a fogak számára. De ahogy a helyes fogmosás technikájának megtanulásával egészségesebb lesz fogazatunk, úgy a meditáció helyes technikáinak elsajátítása révén is reálisabb képet kapunk önmagunkról, belső világunkról. Szóval, ha másért nem is, hát ezért mindenképpen tekerjetek a Buddha FM-re.

Mivel minden adás meditációval és meditációs útmutatóval kezdődik, ezért a műsorkezdetek egyben meditációs időpontok is: minden nap 06:00, 11:00, 16:00, 21:00.

www.buddhafm.hu